matrasbeschermer

Naast een hoeslaken die je om je matras heen doet, doe je voor extra bescherming ook eerst een matrasbeschermer om je matras heen. Een matrasbeschermer beschermt je matras tegen vocht en zorgt ervoor dat je matras minder snel slijt. Het principe komt eigenlijk neer op de functie van het ondersloop van je kussen. Door het gebruiken van een matrasbeschermer kan je matras langer meegaan. Aan de rand van het hoeslaken zitten elastieken zodat het niet zomaar los zal schieten.

Materiaal van een matrasbeschermer

Vaak wordt een molton hoeslaken als matrasbeschermer gebruikt. Een molton laken is meestal gemaakt van katoen en polyester. De stof voelt vaak vrij ruw aan omdat er gebruik is gemaakt van de techniek ‘moltonneren’. Door het gebruik van deze techniek is de stof vocht absorberend. Dus de matrasbescherming kan daardoor het vocht opnemen waardoor het matras langer meegaat. Wel is het belangrijk om je matrasbescherming regelmatig te wassen. Daardoor voorkom je huisstofmijt.

Het is aan te raden om de matrasbeschermer te wassen op 60 graden. Alleen dan weet je zeker dat de huisstofmijt ook echt dood gaat.

Verschillende soorten matrasbeschermers

Matrasbeschermers zijn er in verschillende maten en kleuren. De standaardversies zijn meestal wit van kleur en hebben rondom een elastieken rand. Op die manier rekken de hoeslakens mee en passen ze makkelijk om je matras heen. Er zijn matrasbeschermers die zijn geschikt voor kinderbedden maar ook voor tweepersoonsbedden. Daartussen in zijn ook verschillende maten beschikbaar.

Als je extra bescherming wilt voor je matras kun je een waterdichte variant overwegen. Zo voorkom je nog meer dat er vocht in je matras zal trekken. Deze variant wordt veel gebruikt bij kinderen of wanneer iemand incontinent is. Ook kan deze variant handig zijn als je last hebt van nachtzweten. De bovenlaag die meestal badstof is gemaakt neemt het vocht dan op. En de laag van kunststof heeft als functie om het matras droog te houden.